Segell d'Alfons II d'Aragó, dit el Cast. 1186. Viquipèdia - (Ampliar) Diner del rei Jaume II (1267-1327). Viquipèdia, CNG. - (Ampliar) Segell de Ponç Hug IV (Ponç V) d'Empúries (1277-1313). Viquipèdia. - (Ampliar) El rei Pere IV el Cerimoniós. Escultura d'alabastre policromat obra de Jaume Cascalls del 1345, coneguda com "Sant Carlemany". Es troba a la Catedral de Girona. Viquipèdia, Amadalvarez - (Ampliar) Soldat d'infanteria de les tropes del Principat durant la guerra civil catalana (1462-1472). Dibuix de Fèlix Xunclà. - (Ampliar) Anne-Jules de Noailles (1650-1708). Viquipèdia. Felip V de Borbó, 1723. Viquipèdia. L'arxiduc Carles d'Àustria, 1707. Viquipèdia. El general de divisió de la Grande Armée de Napoleó, Domenico Pino (1760-1826). Viquipèdia. Claustre del convent dels Mínims d'Hostalric (6). CRDI Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Francesc Macià i Llussà (1859-1933). Any 1925, Viquipèdia. - (Ampliar) Nau de l'església parroquial de Santa Maria dels Socors. Viquipèdia, Enfo. - (Ampliar) |
Hostalric
Primeres referències documentals. El nom del poble.
La situació, estratègica d'Hostalric va fer que a l'antiguitat fós zona de pas obligatori en la ruta nord-sud, i l'únic accés natural entre Girona i Barcelona. La configuració geogràfica de la vila és l'habitual dels poblats ibèrics; situats damunt d’un turó enlairat, prop d’un riu, i de fàcil defensa. La Taula Peutinger. Fragment des de Tarragona a La Jonquera. Viquipèdia. Aquest document és una còpia que va fer un monjo de Colmar el segle XIII d'un document original, avui dia perdut, de temps de l'Imperi romà entre els segles I i III. - (Ampliar)
En època romana passava per aquest indret una bifurcació interior de la Via Augusta (1). Es van trobar restes d'aquesta via quan es va construir la carretera de Sant Hilari Sacalm. Als Vasos Apol·linars s'esmenta la mansió de Seterrae, que, segons l'itinerari es trobava a unes 15 milles (22 kms) respecte a Aquae Voconiae (tradicionalment identifict amb Caldes de Malavella) (2). Àpoca datada el 13 d'abril de 1394 a Hostalric. Guillem Torrent, del mas Aulen d'Hostalric, firma rebut a Jaume Martorell, del mas Martorell de Maçanet, i a Sança Martorell, dels 90 sous que faltaven per acabar de pagar un deute de 24 lliures i mitja. Biblioteca de Catalunya. - (Ampliar)
Hostalric i els Cabrera.
El poble estava sota la jurisdicció dels vescomtes de Girona, en feu dels comtes de Barcelona, i per això va passar als Cabrera, successors dels vescomtes de Girona. El 1184 el vescomte Ponç III de Cabrera va ser fet presoner pel rei Alfons VIII de Castella, però el seu sobirà, Alfons I el Cast, va obtenir-ne l’alliberament. Ponç, agraït, va reconèixer tenir diversos castells, entre els quals hi havia el d’Hostalric. En reconeixement, el monarca va concedir al vescomte la investidura d’aquests castells. Signatura de Ramon Berenguer III (1082-1131).
El 1191 el castell va passar a ser possessió novament del rei, recuperant-lo el vescomte de Cabrera al cap de tres anys. Aquest, a canvi, no hi podia fer obres sense permís reial. El 1306, Ponç Hug, comte d’Empúries i vescomte de Cabrera, va fer obres al castell sense atenir-se a la reial ordre, motiu pel qual el rei Jaume II ordenà l’enderrocament de la fortificació, que no es va portar a terme gràcies a la petició d’indult de la reina Blanca d'Anjou. Castell d'Hostalric. Fossat del castell. - (Ampliar)
La guerra civil catalana (1462-1472).
El 1462, una altra guerra fa d’Hostalric un lloc estratègic disputat per ambdós contrincants, la guerra entre la Generalitat i els pagesos de remença als quals donava suport el rei Joan II. En realitat, la lluita es va convertir en un enfrontament entre la institució catalana i el rei. Plànol d'Hostalric, 1694. Bibliothèque Nationale de France. - (Ampliar)
Les guerres dels segles XVII i XVIII.
L'any 1640, durant la Guerra dels Segadors, les tropes de Felip IV van ser obligades a batre's en retirada tan bon punt arribades a Hostalric. Els sometents d'Hostalric. Col·lecció de cromos editats per Chocolate Jaime Boix el 1908-1909 amb motiu del primer aniversari de la Guerra del Francès. CRDI, Ajuntament de Girona - (Ampliar)
La Guerra del Francès a Hostalric.
Durant la Guerra del Francès, el 1808, Hostalric va tenir un paper brillant, tant donant suport a l’entrada de queviures durant el setge de Girona com destorbant el pas de les tropes enemigues. Això va fer que pels francesos fós una indret estratègic imprescindible d'aconseguir, però no va ser gens fàcil. Vue d'Hostalrich prise des hauteurs de Massanes. Passage de l'armée Française. Gravat de Jean-Charles Langlois, 1826. CRDI, Ajuntament de Girona - (Ampliar)
Capitulada Girona l'11 de desembre de 1809, s’inicià el bloqueig formal del castell que va començar el 13 de gener de 1810, quan les tropes franceses van ocupar la veïna població de Massanes. El dia 14 del mateix mes, els francesos van avançar fins prop del castell. Malgrat el foc que van fer des del castell i la Torre dels Frares, els francesos van prendre la vila. El dia 20 va començar una pluja de metralla i bombes sobre el castell, que va continuar l’endemà. Van caure més de 3.000 bombes sobre el castell, però el coronel Estrada no defallia. Setge del castell d'Hostalric durant la Guerra del Francès. Il·lustració de Josep Serra i Pausas a "Glorias españolas", datat entre 1888 i 1892. CRDI, Ajuntament de Girona - (Ampliar)
El coronel Estrada va decidir provar de salvar-se obrint-se pas enmig de l’enemic i el 12 de maig va sortir la guarnició a les 10 de la nit prenent una direcció perpendicular al camí reial de Sant Celoni, el qual va travessar amb rapidesa, igual que les hortes que separen el castell de les altures de Massanes. Van passar per can Nualart de Grions, van pujar per Sant Jacint i es van dirigir de dret a Sant Feliu de Buixalleu. Estaven a una llegua del castell quan van ser sorpresos per un escamot de francesos, als quals derrotaren a cops de baioneta. Això va provocar molt enrenou i va alertar a les tropes enemigues que estaven per la part d’Arbúcies. La guarnició es va dispersar i poc després, el coronel Estrada, va ser capturat amb 200 homes. Mentrestant els francesos encara anaven disparant contra el castell. La guarnición de Hostalrich abandona el castillo después de su heroica defensa. Gravat de Josep Serra i Pausas, 1887. CRDI, Ajuntament de Girona - (Ampliar)
Hostalric al segle XIX.
Les guerres carlines del XIX no van tenir massa incidència a la població, tot i l’existència de la fortalesa, que va mantenir la seva condició militar durant tot aquest segle. El Eco de Hostalrich, primer mitjà de comunicació de la vila. Biblioteca pública de l'Estat a Girona. - (Ampliar) El segle XX.
L’any 1904, influït per les idees catalanistes del moment, l’ajuntament va organitzar els primers Joc Florals d’Hostalric. La diferència entre classes socials era un fet evident a l’Hostalric de principis de segle i el 1907 hi va haver petits incidents polítics entre grups oposats. Aquells anys, però, es van caracteritzar per un gran moviment cultural amb entitats com el Grup Sport, fundat l’any 1914, l’Orfeó Hostalriquenc, fundat el 1917 i la publicació de la revista de ressonàncies noucentistes Praetorium, que va aparèixer el 1916. Els anys 20 encara se celebraven les jures de bandera a la plaça dels Bous i diverses fires i processons omplien els carrers els dies de festa. Evolució demogràfica d'Hostalric. Les dades dels anys 1365-1553 s'han estimat en base als focs: 1497: 103 focs; 1515, 99 focs; 1553, 154 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. - (Ampliar)
Després de la guerra, les jerarquies del Movimiento van passar a presidir tots els actes socials de la vila. Eren els anys de l’Auxilio Social, de celebracions com la Santa Misión, la visita de la mare de Déu de Fàtima i el Día de la Liberación.
Notes
(3) A "XVIII Jornada d'Antroponímia i Toponímia (Selva)", editat per la Universitat de les Illes Balears, 2005, s'esmenta que Joan Corominas va poder localitzar diferents referències documental de la forma Hostalric: Ostalrico 1145, Hostalrico 1246 i 1362, Hostalrich 1286 i 1359, i una rferida a Estalrich, procedent de la "Crònica" de Bernat Desclot: "E aquí trameseren N'Ambert de Mediona ab xixanta cavallers armats e ab dos mília servents que estiguessen per frontalers a Besaldum e los altres richshòmens e cavallers romanguessen a Estalrich". - (Tornar al text) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
Escut d'Hostalric. Situació del municipi d'Hostalric dins la comarca de la Selva Escut dels Cabrera Ballester de les tropes del Principat durant la guerra civil catalana (1462-1472). Dibuix de Fèlix Xunclà. - (Ampliar) Felip IV, ca. 1650. Pintura de Diego Velázquez. Viquipèdia. Carles II (1661-1700). Viquipèdia. Lluís XIV de França (1638-1715). Pintura de Hyacinthe Rigaud, 1701. Viquipèdia. La Torre dels Frares. Gravat de Lluís Urgellés. CRDI Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Josep Boadella i Homet. El 1808 era tinent del cos de voluntaris de Vallès. Lluità a Hostalric contra els francesos en els combats del 3 al 6 de juliol de 1810. CRDI Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Francesc Palou, segons gravat de 1857. Lluità contra els invasors napoleònics a Vic, Arbúcies, Hostalric i Olot. El 1851 arribà a Ministre honorari del Tribunal Suprem de Guerra i Marina i el 20 de desembre del mateix any promocionava a mariscal de camp. CRDI Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Detall d'una defensa d'Hostalric. - (Ampliar) Detall de les muralles i el fossat del castell d'Hostalric, ca. 1960. Josep Buil Mayral. CRDI Ajuntament de Girona. - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |