Cases de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Altar major de la capella de Sant Sebastià. 31 d'agost 1931. Autor: Manuel Genovart i Boixet. Font: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) Monument al cap remença Francesc de Verntallat - (Ampliar) El riu Brugent a Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Tasques agrícoles segons una miniatura medieval. Viquipèdia - (Ampliar) El rei Ferran II. El 8 de novembre del 1485, els síndics remences signaven el compromís d'acceptar el seu arbitratge en el seu conflicte amb els senyors feudals. Viquipèdia - (Ampliar) Riera de Sant Feliu de Pallerols. Entre 1920 i 1938. Autor: Francesc Blasi i Vallespinosa. Font: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) Portalada de l'església de Sant Feliu de Pallerols. Segle XVII - (Ampliar) Finestra d'un edifici de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Porta d'un edifici de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) El riu Brugent al seu pas vora una casa de Sant Feliu de Pallerols. Entre 1890 i 1920. Autor: Desconegut. Font: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) Façana de l'església de Sant Feliu de Pallerols. Creu dedicada als caiguts del poble durant la Guerra Civil 1936-1939 - (Ampliar) Estructures al riu Brugent - (Ampliar) Relleu a la llinda d'una casa de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Façana de l'església de la Mare de Déu del Roser - (Ampliar) Detall d'un edifici, obra de l'arquitecte J. Esteve, 1946 - (Ampliar) El riu Brugent al seu pas per Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) |
Sant Feliu de Pallerols Història de Sant Feliu de Pallerols. La presència dels establiments humans més reculats en el temps a la vall d'Hostoles se situen al Paleolític, amb troballes d'indústria lítica, que persisteixen fins el Neolític en diferents assentaments en les terrasses del riu Brugent i en coves. La identificació de poblats ibèrics sembla dubtosa. D'època romana s'han documentat vestigis en una sèrie de vilae disperses pel territori: a l'Omvert, el Boix, Viladecàs o la Torra. Amb la conquesta franca dels territoris que ara són Catalunya, als segles VIII i IX, arriben nous contingents de població que s'instal·len a la vall, els anomenats Ispani, Spani o Hostolenses. Pergamí datat el 19 de maig de 1572. Reconeixement. Llorenç Montserrat Espigol, fill de Llorenç Espigol, agricultor, de Sant Feliu de Pallerols, diòcesi de Girona, fa reconeixement a Joan Sarriera i de Gurb, donzell, domiciliat a Girona, senyor del castell d'Hostoles, d'un molí fariner, el qual té per un cens anual d'un parell de capons. Font: Biblioteca de Catalunya - (Ampliar)
Durant l'Edat Mitjana, l'actual terme de Sant Feliu de Pallerols pertanyia al castell d’Hostoles i posteriorment formà part de la batllia reial de la vall d’Hostoles, que també comprenia les altres parròquies del terme, Sant Iscle de Colltort i Sant Miquel de Pineda. El 1184 s’esmenten diversos masos del terme parroquial de Sant Feliu de Pallerols que van ser donats per Dolça d'Hostoles, senyora del castell i del terme d’Hostoles, a la seva filla Ermessenda. Dels anys 1180, diversos documents testimonien els plets entre l'abad d'Amer i els senyors d'Hostoles respecte dels drets devengats pel mercat d'Amer, únic establert a la conca del riu Brugent, i que tenia infeudats a favor dels d'Hostoles (1). Vista general del Molí de la Fàbrega de Sant Feliu de Pallerols. Entre 1890 i 1934. Autor: Marian Vives i de Casanovas Font: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar)
El 1329 es comptabilitzen 297 masos a la vall; després de les pestes iniciades el 1333 en queden 118, i al nucli de Sant Feliu només 30 famílies. Molts masos són abandonats; són els anomenats masos rònecs. Els nous senyors feudals, els Rocabertí, en els segles XIV i XV, augmentaren la pressió sobre els pagesos exigint-los cada vegada més (4). Després de diferents revoltes capitanejades per Pere Joan Sala i Francesc de Verntallat en contra d'aquesta situació, el rei Ferran II acceptà l'abolició dels mals usos i la remença amb la Sentència Arbitral signada a Guadalupe el 21 d'abril de 1486. Plaça de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Els segles XVI, XVII i XVIII portarien uns anys de prosperitat i pau per a la vall d'Hostoles malgrat algunes conjuntures desfavorables com els anys de sequera i fam (entre 1501 i 1502), la Guerra dels Trenta Anys i la Guerra dels Segadors, o la Guerra de Successió, que afectarien poc el territori. Amb la Guerra de Successió, el Decret de Nova Planta de Felip V va ser imposat sense traumes. El desenvolupament econòmic i el considerable augment demogràfic eren propiciats per una explotació intensiva de la terra i del bosc i per una potent indústria de draps de llana, a més d'altres activitats artesanes i comercials situades en el nucli urbà. Aleshores, Sant Feliu de Pallerols, va esdevenir no solament la capital d'una vall sinó d'una subcomarca molt més extensa que englobava fins i tot el Collsacabra. El riu Brugent al seu pas per Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar)
A mitjans del segle XIX començaren a notar-se els primers símptomes d'estancament econòmic a la vila, sobretot a partir de la lenta desaparició del tèxtil rural i la concentració de capital barceloní en fàbriques desplaçades a les Planes d'Hostoles, nucli que es segregaria definitivament de Sant Feliu de Pallerols el 1872. Aquesta decadència va comportar un aferrament a les formes tradicionals de l'antic Règim, un antiliberalisme conscient, una defensa sense condicions del catolicisme i una continuïtat en l'agricultura i la ramaderia. El 1848 Sant Feliu de Pallerols va obtenir el títol de Vila. Els gegants, cavallets i mulassa davant l'església de Nostra Senyora del Roser. Imatge antiga, sense data, publicada a l'article "El Valle de Hóstoles", de Joan Guillamet Tuebols, Revista de Girona, 1963 Sant Iscle de Colltort, Sant Miquel de Pineda i les masies.
A la capçalera de la riera de Sant Iscle es troba el poble de Sant Iscle de Colltort, al peu del castell de Colltort (845 m d'altitud), situat a l’extrem oriental de la serra de Marbolenya, sota el qual, separant-lo de la serra de Fontpobra, hi ha el Coll Tort (825 m). Sant Iscle de Colltort. Viquipèdia. Autor: Elmoianes - (Ampliar)
El poble de Sant Miquel de Pineda (14 h el 2005) és situat a l’esquerra del Riu Brugent, vora la riera de Sant Iscle, aigua amunt del cap de municipi. És centrat per l’església de Sant Miquel, parròquia romànica d’una nau, amb capelles afegides posteriorment. L’absis és sobrealçat i eixalbat. El campanar és de torre, i a ponent hi ha la porta, d’època més moderna. La festa major del poble és a l’octubre. El lloc formava part del terme del castell d’Hostoles, i al segle XVII era de la batllia reial d’Hostoles. Combat de la Salud. 1816-1830. Jean-Charles Langlois. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - (Ampliar) El santuari de la Salut i de Santa Cecília El santuari de la Salut, o de Nostra Senyora de la Font de la Salut, geogràficament adscrit a la subcomarca osonenca de Collsacabra, és situat dalt la serra de la Salut, a la part meridional del terme, en un antic camí que des del coll de Pruit baixava a la vall d’Hostoles, voltat de magnífics boscos de fullatge caduc. Pel seu emplaçament gaudeix d’una àmplia panoràmica sobre la vall d’Hostoles. El santuari de la Salut. Entre 1890 i 1936. En aquest indret, prop d’una font i de la balma de Claperols, Joan Carboners, fill d’una masia propera, col·locà el 1642 una imatge de la Mare de Déu en una cavitat dins la balma. L’èxit del petit oratori animà Carboners a ampliar la capella, beneïda l’any següent, on residí com a ermità. La devoció augmentà, especialment a partir del segle XVIII, que hom féu una capella nova amb residència per a un sacerdot, que fou ampliada amb un cambril el 1952. La façana neoclàssica fou feta el 1862. L’any 1991 el bisbat de Girona va iniciar una reforma total de les instal·lacions i el 1993 s’hi inaugurà un hotel. És un santuari molt visitat per gent de tota la vall; s’hi fa una pujada al juny i un aplec a l’octubre. A la capella de Santa Cecília, al Nord de Sant Feliu, prop de Sant Miquel de Pineda, i que ha donat nom a la serra, se celebra un aplec al novembre. Evolució demogràfica de Sant Feliu de Pallerols. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 24 focs; 1515, 116 focs; 1553, 97 focs. El cens del 1717 incorpora Sant Miquel de Pineda i Sant Pere Sacosta; el 1787, les Planes d'Hostoles; el 1857, Sant Iscle de Colltort, les Encies i Cogolls; i el 1872 es desagrega les Planes d'Hostoles. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. Dades recents extretes d'Idescat - (Ampliar) Bibliografia
Notes (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
Escut de Sant Feliu de Pallerols. Situació del municipi de Sant Feliu de Pallerols dins la comarca de la Garrotxa Guerrer carolingi del segle VIII. Dibuix de Francesc Riart, publicat al llibre "Girona, de Carlemany al feudalisme (785-1057)", Ajuntament de Girona. Primera pàgina del Llibre del Sindicat Remença, 1448. Arxiu Municipal de Girona - (Ampliar) Detall d'una façana de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Felip V. Pintura de Hyacinthe Rigaud, 1700. Palau de Versailles. Viquipèdia Cases sobre el riu Brugent - (Ampliar) Façana de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Pastors de Collsacabra a Sant Feliu de Pallerols. 1919. Autor: Oriol Vives. Font: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya - (Ampliar) Façana de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Imatge religiosa en una fornícula. Façana de l'església de la Mare de Déu del Roser - (Ampliar) Façana de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Estàtua del "Pescalluna" a la riba del Brugent - (Ampliar) Detall d'un edifici, obra de l'arquitecte J. Esteve, 1946 - (Ampliar) Carrer de Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) Carrer de Sant Feliu de Pallerols. Al fons, l'església de Sant Feliu - (Ampliar) El riu Brugent al seu pas per Sant Feliu de Pallerols - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |