Premsa de candeler. Espai arqueològic de Can Can Déu-Siau. Segle XV. - (Ampliar) Guerrer carolingi. Segles VIII-IX. Dibuix de Francesc Riart. - (Ampliar) Escut d'armes dels Cardona, al feu dels quals pertanyia el castell de Farners. Capbreu del priorat de Sant Pere Cercada (1562-1588), volum de paper relligat, de 274 folis. Forma part del fons notarial de Santa Coloma de Farners, del temps del notari Pau Serra (1562-1581). Viquipèdia. - (Ampliar) Capità dels Terços Catalans. 1643. Dibuix de Francesc Riart. - (Ampliar) La mort de Miquel Joan de Mont-rodon. Gravat de "La bandera de la muerte" de Víctor Balaguer. - (Ampliar) Casa natal de Sant Salvador d'Horta. (Santa Coloma 1520 - Càller 1567) - (Ampliar) 1764, febrer 13. Súplica de Salvador Barrera, pagès de Santa Coloma de Farners, demanant el traspàs dels càrrecs del cadastre corresponents a dos censals que rep de Salvador Oliveras al seu suplent. Biblioteca Nacional de Catalunya - (Ampliar) Església de la Mare de Déu de Farners. - (Ampliar) Església de la Mare de Déu de Farners. - (Ampliar) El brigadier carlí Francesc Auguet (1820-?). - (Ampliar) Carrer d'en Clavé. 1910-1925. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Castell de Farners. 1920-1930. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Torre central del castell de Farners. 1911-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Detall del monument a Sant Salvador d'Horta al parc que li és dedicat. - (Ampliar) Visita del bisbe auxiliar de Barcelona, Narcís Jubany, a Santa Coloma de Farners, la seva població natal. 19 de marça de 1956. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Parc de Sant Salvador d'Horta. - (Ampliar) Interior de l'església de Santa Coloma de Farners. - (Ampliar) Interior de l'església de Santa Coloma de Farners. - (Ampliar) Altar major de l'església de Santa Coloma de Farners. Detall. - (Ampliar) Altar major de l'església de Santa Coloma de Farners. Detall. - (Ampliar) Exvot a l'ermita de la Mare de Déu de Farners. - (Ampliar) El camí del castell de Farners. - (Ampliar) Església de Sant Miquel de Cladells. Viquipèdia. - (Ampliar) El castell de Farners. - (Ampliar) |
Santa Coloma de Farners Història de Santa Coloma de Farners
La Santa Coloma medieval. La primera referència escrita del lloc de
Santa Coloma remunta a l'any 886 (1). Del 898 es té constàcia d'una primitiva església, ja dedicada a santa Coloma, que va ser destruïda per les ràtzies hongareses del 926 (2). L'any 950 el bisbe de Girona Gotmar consagrava cinc esglésies de les que se'n conserven, molt modificades, tres: les de Santa Coloma Verge (Santa Coloma de Farners),
Sant Miquel Arcàngel (Sant Miquel de Cladells) i Sant Pere Apòstol (Sant Pere Cercada). Són desconegudes, o desaparegudes, les de Sant Joan Baptista i Santa Cecília Verge. Ermita de la Mare de Déu de Farners - (Ampliar)
Pel que fa a la jurisdicció civil, Santa Coloma va formar una mena d’illa dins les àmplies possessions dels Cabrera a la comarca. La jurisdicció efectiva de la població depenia inicialment del castell de Farners, que pertanyia en feu als vescomtes de Cardona. Absis de l'església de Sant Pere Cercada. 1911-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) La Guerra dels Segadors.
Santa Coloma va tenir un paper molt destacat a l’inici de la Guerra dels Segadors. El 30 d’abril de 1640, arribava a Santa Coloma de Farners l’algutzir reial Miquel Joan de Mont-rodon amb ordres de fer allotjar el terç napolità de Leonardo de Moles, format per 1.056 soldats, al poble, on hi havien unes 250 cases. Ermita de la Mare de Dé de Farners. - (Ampliar) Va arribar acompanyat de tres dels seus homes i un representant del terç d’en Moles publicant amenaces si es tornaven a negar a allotjar els soldats. Un dels vilatans va protestar i l’algutzir li va etzibar un tret, els farnesencs indignats s’enfrontaren amb Mont-rodon i els seus homes, fins que aquests van cercar refugi a l’hostal d’en Masó, a l’encreuament del carrer Raval i el de la Creu, des d’on seguiren disparant als vilatans. Els revoltats prengueren foc a l’hostal, i es diu que quan Mont-rodon ja ho veia tot perdut va demanar a dos clergues que passaven que el confessessin abans de morir i aquests el van ignorar. Hi varen morir cremats Mont-rodon, el comissari Joseph Thomas, l’escrivà Antoni Pau Martí i el porter reial Jaume Sabater (4). Un dels mossos de Montrodon, Antoni Rossell, va aconseguir fugir. Sant Salvi de Cladells. Original de 1282, ampliat pels franciscans al 1735. Viquipèdia. - (Ampliar)
El 2 de maig de 1640, al vespre, grups de revoltats de Santa Coloma, Riudarenes i d’altres pobles del voltant, atacaren el terç de Leonardo de Moles, que estava allotjat a Riudarenes i Mallorquines esperant ordres d’allotjar-se a Santa Coloma. Durant l’atac els soldats de Moles cremaren l’església de Riudarenes i la saquejaren, i es replegaren a Mallorquines. L’endemà fugiren cap a Blanes davant la inferioritat numèrica vers els revoltats. Interior de l'església de la Mare de Déu de Farners. - (Ampliar)
Dies abans, el 5 de maig, el virrei havia demanat per carta al rei permís per “arrasar todo el lugar”, el que no va ser aprovat ni pel virrei ni pel consell d’Aragó, però sí mostraren el seu acord en que s’havia de castigar de forma exemplar aquestes viles, confiscar tots els bens dels habitants i punir els culpables; com deia el rei, encara no era moment de “hacer nueva guerra”, atès que el gruix de tropes reials al principat encara no era suficient per fer front a una insurrecció general i per tant, Olivares i el monarca opinaven que de moment el que calia era paralitzar la rebel·lió fins un moment més oportú. També va ordenar que es castiguéssin als sodats del terç d’en Moles per la crema de l’església de Riudarenes i que es reconstruís, per així calmar el bisbat. Església de Sant Pere Cercada, Viquipèdia. - (Ampliar)
El dia 16 els terços marxaren cap a Girona per falta d’aliments, la ciutat es negà a allotjar-los, i els tancaren les portes de la muralla de la ciutat; no varen tenir altre remei que passar la nit al ras a les afores de la ciutat. Un cop els soldats van abandonar Santa Coloma arribaren a la vila els farnesencs. En veure que totes les cases havien estat cremades, menys les d’en Ramon de Farnés, a l'actual plaça, pensant que en Ramon els havia traït, li varen calar foc. Aquesta, però, no seria la fi de la casa Farners, que va durar fins el 1874, en que va ser destruïda per les tropes carlistes del general Savalls. Santa Coloma des del camí del castell de Farners. - (Ampliar)
El 22 de maig de 1640 es reuniren a la parroquia de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, els pagesos revoltats amb la intenció d’alliberar el diputat Francesc de Tamarit i els consellers Vergós i Serra, entraren a la presó de Barcelona i alliberaren tots els presos. Les tropes del comte-duc foren expulsades del Principat pels Segadors. En la seva retirada, el 30 de maig, els terços cremaren Montiró, església inclosa. Església de Sant Miquel de Cladells. Viquipèdia. - (Ampliar) Els conflictes del segle XIX. Les Guerres Carlistes.
Entre els altres conflictes bèl·lics que afectaren el país, tingué una repercussió especial la Guerra del Francès. La població va ser abandonada el 1809 per una gran part dels habitants, que es refugiaren en diversos indrets de la contrada fugint de les tropes franceses; hi hagué destruccions i saqueigs i molts dels qui havien partit no retornaren fins el 1810. Permís per al soldat carlí Ramon Casalprim, veí de Santa Coloma, signat pel brigadier o general Auguet, militar carlí que tingué a les seves ordres gairebé tots els voluntaris colomencs que lluitaren per la causa de Carles VII. Arxiu Històric Comarcal de la Selva. - (Ampliar)
Una figura important al món polític carlí va ser el colomenc Josep Iglesias Sobreriba (1822-1895), de Can Iglesias, diputat provincial el 1860-1864 i senador a Madrid el 1871-1872. Iglesias va ser un destacat membre del partit carlista i president de la Junta Catòlico-Monàrquica del districte colomenc. Retrat d'estudi del músic i compositor Josep Gravalosa Geronés (Santa Coloma de Farners 23/07/1882 - Sant Feliu de Guíxols 24/09/1975) tocant el violí. 1925-1930. Foto Lux. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
El 1884, una part de la guarnició militar adscrita a la vila es declarava republicana i iniciava un aixecament dirigit pels oficials Ramon Ferrándiz i Manuel Bellés, partidaris de la política de Ruiz Zorrilla, que foren capturats en terres de la Garrotxa i executats a Girona, a la muralla prop del baluard de la Mercè, malgrat les veus que s’alçaren a favor de l’indult. Balneari Termes Orion. 1910-1925. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) El segle XX.
El 1906 Santa Coloma fou declarada ciutat pel rei Alfons XIII “por el aumento de población e importancia agrícola, industrial y comercial”, segons el decret donat a Sant Sebastià el 10 de setembre d’aquell any. Grup Escolar i Passeig de Sant Salvador. 1910-1925. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) El castell de Farners.
Apareix documentat el 1046 al jurament de fidelitat del vescomte Ramon Folc I de Cardona al comte Ramon Berenguer I. El castell era un feu del vescomtat de Cardona i la castlania la van ostentar la família Farners fins al segle XIII, quan va passar als Vilademany. El 1240 Pere Ramon de Vilademany ho va cedir en testament al seu fill Arnau, i va lligar la dependència senyorial al vescomte Ramon Folc IV de Cardona. Castell de Farners. 1911-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
El seu darrer ús data del segle XVIII, quan fou ocupat per un regiment borbònic arran de la Guerra de Successió. Balneari Termes Orion. 1911-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Evolució demogràfica de Santa Coloma de Farners. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 97 focs; 1515, 76 focs; 1553, 112 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. - (Ampliar)
Notes (2) Se'n produïren fins l'any 942, en que una ràtzia hongaresa travessà, saquejant-los, els comtats carolingis, en especial els de Besalú i Girona, i arribaren a les portes de Barcelona, i després s'encaminaren a les muralles de la ciutat andalusina de Larida, que quedà assetjada a principis de juliol, amb una incursió a Wasqa, que van prendre el caid de Barbastre, però finalment foren derrotats per l'exèrcit musulmà de Muhammad ibn Hashim al-Tugibí. En la seva fugida per traspassar els Pirineus, van ser derrotats en la Batalla de Baltarga per les host conjuntes catalanes i provençals. - (Tornar al text) (3) Mont-rodon no era un desconegut. Va ser l’encarregat de perseguir el bandolerisme al Principat, ell mateix va detenir en Toca-sons i va participar en l’interrogatori, tortura i execució de Joan Sala, àlies Serrallonga, també havia fer tancar els tallers tèxtils del Maresme que comerciaven amb França i va ser l’encarregat d’empresonar a Francesc de Tamarit i els diputats que defensaven les causes entre el poble i els abusos dels soldats el 18 de març de 1640. - (Tornar al text) (4) Del Llibre d’òbits de l’església parroquial de Santa Coloma de Farners, 1640, foli 112 : “Any de la Nativitat del Senyor 1640, el dia dilluns 30 d’abril, dintre l’hostal d’en Masó, al raval de la vila de Santa Coloma de Farners, diòMcesis Gironina, va morir D. Miquel Joan de Montrodon, Agutzil Reial, ciutadà barceloní, sense rebre els sagraments; el seu cadàver mig cremat, reconegut de la cara, tombat cap a terra, fou sepultat en un tumult del cementiri de l’església parroquial de la vila esmentada, a dia divendres, 4 de maig de l’expressat any.” - (Tornar al text) (5) La capacitat d’organitzar tan ràpidament un grup d’homes armats, no era sorprenent a la Catalunya del segle XVII. S'acabava de sortir de les lluites entre Nyerros i Cadells, era l’època del bandolerisme, s'estava familiaritzat amb l’ús d’armes de foc, a cada casa hi havia com a mínim un trabuc. A diferència d’altres regnes, com Castella, a on només podien portar armes els “hidalgos” i els soldats, les constitucions catalanes només prohibien les armes curtes de foc. Hi havia el costum de fer repic de campanes per alertar de qualsevol incident, i s’utilitzava tot un llenguatge a base de tocs que s’anaven repetint de campanar a campanar, de poble a poble informant així a d’una situació de perill a la qual els veïns acudien ràpidament i ben preparats. - (Tornar al text) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
Escut de Santa Coloma de Farners. Situació del municipi de Santa Coloma de Farners dins la comarca de la Selva Comte. Mitjan i segona meitat del segle XI. Dibuix de Francesc Riart. - (Ampliar) Capitell de Sant Pere Cercada. Segles XII-XIII. Viquipèdia. - (Ampliar) Capitell de Sant Pere Cercada. Segles XII-XIII. Viquipèdia. - (Ampliar) Espai arqueològic de Can Can Déu-Siau. Al fons s'observa la pedra de lliura o contrapès de la gran premsa de biga. Segle XV. - (Ampliar) Companyies de milícies de Salses. 1639-1640. Mosqueter de les companyies del Capítol Episcopal de Barcelona. Dibuix de Francesc Riart. - (Ampliar) Dalmau de Queralt i de Codina (1593 - 1640), comte de Santa Coloma i virrei de Catalunya. Viquipèdia. - (Ampliar) Església de Santa Coloma de Farners. - (Ampliar) Personatges de les guerres carlines. Il·lustració de "La guerre de montagnes pendant la dernière insurrection carliste en Catalogne (1872-1875)", 1881. Bibliothèque nationale de France - (Ampliar) 1884. 23 de juliol. Francisco Rabasa a Joaquim Botet i Sisó, des de Santa Coloma de Farners. Membret amb la inscripció: Alcaldí:a Constitucional de Santa Coloma de Farnés. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Detall del monument a Sant Salvador d'Horta al parc que li és dedicat. - (Ampliar) Pont d'en Vila. 1910-1925. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Església de la Mare de Déu de Farners. - (Ampliar) Església de Sant Pere Cercada. 1911-1936. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona. - (Ampliar) Monument a Salvador Espriu. Escultura de Josep Maria Subirachs. - (Ampliar) Monument a Salvador Espriu. Escultura de Josep Maria Subirachs. - (Ampliar) Parc de Sant Salvador d'Horta. - (Ampliar) Parc de Sant Salvador d'Horta. - (Ampliar) Interior de l'església de Santa Coloma de Farners. - (Ampliar) Detall de la façana de l'edifici de la Llar de Pensionistes i Jubilats de Santa Coloma de Farners. - (Ampliar) Altar major de l'església de Santa Coloma de Farners. Detall. - (Ampliar) El castell de Farners des de l'ermita de la Mare de Déu de Farners. - (Ampliar) El camí del castell de Farners. - (Ampliar) Interior de l'ermita de la Mare de Déu de de Farners. - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |