Nucli Levallois sobre ascla de sílex. Paleolític, uns 70.000 aC. - (Ampliar) Lluís II de França dit el Quec o el Tartamut (846- 879), rei carolingi fill gran de Carles el Calb. Viquipèdia - (Ampliar) Campanar de Sant Salvador de Breda, fundat el 1038. Imatge de Baldiri Barat www.monestirs.cat - (Ampliar) Monjos benedictins reben la regla del fundador l'ordre, Sant Benet de Núrsia. Miniatura del segle XII (detall). El Comte-Duc d'Olivares (1587-1645), retrat atribuït a Velázquez, 1623. Viquipèdia - (Ampliar) L'arxiduc Carles d'Àustria (1685-1740). Viquipèdia - (Ampliar) Uniformes del batalló que manà el coronel Josep Manso durant la Guerra del Francès. Gravat de J. Serra, 1861. SGDAP Ajuntament de Girona. - Ajuntament de Breda. Viquipèdia. - |
Breda Les primeres referències històriques.
El primer vestigi d'ocupació de l'espai que avui coneixem com Breda, és un nucli Levallois sobre ascla de sílex, trobat en un indret no identificat dels voltants de la riera de Breda. Aquesta eina de pedra és la troballa més antiga que s'ha fet en tota la zona del Montseny. Reducció de tasca. Sant Salvador de Breda. 20 de juny 1461. Detall de la signatura. Fra Joan Cises, prior del monestir benedictí de Sant Salvador de Breda, amb el consentiment de l'abat i la comunitat, atorga als germans Joan i Salvador Bisbe, de Blanes, una reducció de la tasca per emfiteusi de 15 jugades de terra erma i boscana al lloc dit "Vallarnau" o "Santa Cristina" del terme de Lloret, que passa a ser un cens de 9 diners anuals. Per aquesta reducció reconeix haver rebut 13 sous. Biblioteca de Catalunya. Perg. 302, Reg. 20714. - (Veure sencer) Santa Maria de Breda.
Entre els anys 878 i 1038 caldria situar la construcció de la primitiva església romànica de Santa Maria de Breda, que tenia una nau i un absis semicircular, la nau amb coberta de volta apuntada i l'absis de quart d'esfera. Es conserven vestigis de pintures murals originals a la cúpula. En reformes posteriors se li van afegir dues capelles laterals que formen un transsepte. Per l'exterior l'absis està decorat amb un fris d'arcuacions cegues llombardes. Adossat al costat de migdia de l'edifici actual hi ha el campanar vuitavat del segle XVIII, format per dos cossos, amb obertures d'arc apuntat. Absis de Santa Maria de Breda. Imatge d'Alberto González, gentilesa de l'autor. - (Ampliar) Monestir de Sant Salvador.
L'impuls definitiu de Breda vindria donat pels esposos Guerau I de Cabrera i Ermessenda de Montsoriu, vescomtes de Girona, quan fundaren un monestir benedictí en aquesta vila, dedicat a Sant Salvador, un dels més importants dels que van existir en les comarques gironines, fundat el 4 de juny de l'any 1038, i el dotaren econòmicament per tal de garantir el manteniment de la seva activitat (2). El primer abat va ser Sunyer (1038-1067), que va començar la construcció de la seva església consagrada el 1068 (3). Busts reliquiaris dels sants Iscle i Victòria a Sant Salvador de Breda, 1922. Fotografia de Josep Salvany (1866-1929), ca. 1920. Biblioteca de Catalunya. Viquipèdia. - (Ampliar)
En la zona presbiterial de l'església hi trobem un absis amb cinc capelles, cada una d'elles amb un finestral. Abans d'arribar al presbiteri, a la banda esquerra, hi ha la Capella del Sant Crist i la porta d'entrada al campanar, i a la banda dreta, la sagristia, on actualment s'hi ha situat un petit museu parroquial. Al costat de la sagristia s'hi troba l'anomenada capella del Santíssim, a través de la qual, en temps de vida monacal, es podia accedir al claustre i a una escala que menava al lloc on hi havia l'orgue del monestir, que va ser desfet en temps de la Guerra del Francès. Claustre de Sant Salvador de Breda, monestir benedictí fundat el 1038. Imatge d'Alberto González, gentilesa de l'autor. - (Ampliar)
De l'antic claustre del monestir, construit a finals del segle XIII o principis del segle XIV, en queda l'ala nord, adossada a la nau de l'església. Els capitells de totes les columnes són iguals: quatre grans fulles de lliri agrupades en cimerol. L'estat de deteriorament a què va arribar aquest sector del claustre fou molt acusat: de cada parell de columnes que aguantaven cada arc se'n va treure una, i el mateix es va fer amb el corresponent capitell, així com amb el tros de mur sobre el que descansaven les columnes. Claustre de Sant Salvador de Breda, monestir benedictí fundat el 1038. Viquipèdia. - (Ampliar) L'ermita de Santa Anna. L'ermita corona un turó que durant el segle XIII s'anomenava Puig de Llagostera, topònim que es creu derivat del mas Llagostera. L'actual edifici religiós, del que es té referència documental del 7 d'octubre de 1624, amb lleus modificacions, data del 1789, mentre que la sagristia podria ser de construcció més recent; damunt la finestra orientada a ponent hi ha la data 1862. Fets històrics.
El 20 de maig de 1640, en els inicis de la que seria coneguda com la Guerra dels Segadors, gent de Breda i Sant Celoni varen atacar una tropa d'uns 800 soldats del Terci de Lleonard Moles, tropes del comte-duc d'Olivares i del rei castellà Felip IV, que anaven en retirada després d'haver estat derrotades pels volts de Riudarenes i d'haver incendiat l'església d'aquesta població selvatana. En aquest enfrontament per la rodalia de Breda, aquest terci va perdre molts soldats, i va marxar ràpidament cap a Barcelona. Episodi de la Guerra del Francès. Derrota del comboi que el 26 de setembre de 1809 pretenia socórrer la Girona assetjada. Gravat de Jean-Charles Langlois (1782-1870). CRDI Ajuntament de Girona. - (Ampliar)
En aquests anys de guerra, el cenobi de Sant Salvador va quedar desert gairebé un any (1809) a causa del setge d’Hostalric; les tropes napoleòniques instal·laren el campament a Gaserans i les incursions dels soldats motivaren que molts habitants de masies i els mateixos monjos, després d’haver assegurat un bon amagatall per a les joies i les peces de més valor per al culte, cerquessin refugi en llocs més segurs. Tanmateix, els francesos se n'emportaren disset campanes. Evolució demogràfica de Vidreres. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497, 41 focs; 1515, 25 focs; 1553, 38 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. - (Ampliar)
Notes (2) Aviat va esdevenir un monestir ric, amb moltes propietats, com ho demostren dues butlles papals dels anys 1185 i 1246, on es detalla una llarga llista d’esglésies, masos i altres béns. També tenia diversos priorats que hi havien passat a dependre, com ara Sant Salvador del Prat (Cardedeu, Vallès Oriental, 1125) i Sant Salvador de Sira (al Rosselló, 1185). Mostra de la seva prosperitat va ser la construcció d’una nova esglèsia gòtica edificada en el seu gruix més important durant el segle XIV. - (Tornar al text) (3) L’abaciologi de Breda dóna la llista de 52 abats i 10 segrestadors des de la fundació fins a l’exclaustració del 1835. Entre els abats més destacats podem citar Bernat de Blanes (1280-88), Gispert de Jafre (1296-1337), Jaume de Montpalau (1451-54), Miquel Samsó (1461-1507) i el seu nebot del mateix nom (1507-1543), Jeroni de Sorribes (1544-55), Bernat de Josa i de Cardona (1569-73), que fou bisbe de Vic, Fèlix de Taverner i d’Ardena (1717-29), germà del bisbe de Girona i de l’abat de Sant Feliu de Guíxols, Gaspar de Requesens (1805-15) i Isidre Josep de Santa Creu (1817-35), que clou la llarga llista. - (Tornar al text) (4) Esmentat per Xavier Castanyer i Angelet a "Josep Aragay, artista i teòric del noucentisme", Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2012. - (Tornar al text) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
Escut de Breda. Situació del municipi de Breda dins la comarca de la Selva Claustre de Sant Salvador de Breda. Imatge d'Heribert Mariezcurrena, de 1878. Viquipèdia - (Ampliar) Escut de Bernat IV de Cabrera Pati de la Casa de l'Abat. Imatge d'Alberto González, gentilesa de l'autor. - (Ampliar) Corpus de Sang. Episodi de l'anomenada Guerra dels Segadors (1640-1652). Pintura d'Antoni Estruch i Bros (1907). Detall. Viquipèdia. - (Veure sencer) Vestuari utilizat el 1836 pels soldats de Cabrera, durant la Primera Guerra Carlina. Detall. Viquipèdia. - (Veure sencer) El militar carlí Francesc Savalls i Massot (La Pera, 1817 - Niça, 1886). Milicianes al principi de la Guerra Civil. Al bàndol del Front Popular el poder va passar del govern a les milícies antifeixistes. Viquipèdia. - (Ampliar) |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |