Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Absis de Santa Maria de Vilabertran

Absis de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Campanar de Santa Maria de Vilabertran

Campanar de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Armes heràldiques dels Rocabertí

Armes heràldiques dels Rocabertí

Escut dels Rocabertí a la clau de volta de la capella funerària del Rocabertí, vescomtes de Perelada. Segles XIV-XV

Escut dels Rocabertí a la clau de volta de la capella funerària del Rocabertí, vescomtes de Perelada. Segles XIV-XV - (Ampliar)

Escut dels Rocabertí a la capella funerària del Rocabertí, vescomtes de Perelada. Segles XIV-XV

Escut dels Rocabertí a la capella funerària del Rocabertí, vescomtes de Perelada. Segles XIV-XV - (Ampliar)

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Campanar de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Campanar de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Dormitori dels canonges. Segle XIII

Dormitori dels canonges. Segle XIII - (Ampliar)

Façana de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Façana de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Interior del campanar

Interior del campanar - (Ampliar)

Altar major de l'església de Santa Maria

Altar major de l'església de Santa Maria - (Ampliar)

Creu processional dita Creu de Vilabertran, a la capella funerària dels Rocabertí, vescomtes de Peralada

Creu processional dita Creu de Vilabertran, a la capella funerària dels Rocabertí, vescomtes de Peralada - (Ampliar)

Altar major de l'església de Santa Maria

Altar major de l'església de Santa Maria - (Ampliar)

Relleu d'una tomba al sòl de l'església de Santa Maria

Relleu d'una tomba al sòl de l'església de Santa Maria - (Ampliar)

Relleu a la façana de l'església de Santa Maria

Relleu a la façana de l'església de Santa Maria - (Ampliar)

Altar major de l'església de Santa Maria

Altar major de l'església de Santa Maria - (Ampliar)

Relleu de l'església de Santa Maria

Relleu de l'església de Santa Maria - (Ampliar)

Relleu de l'església de Santa Maria

Relleu de l'església de Santa Maria - (Ampliar)


Vilabertran. Santa Maria de Vilabertran

La Canònica de Santa Maria. Santa Maria de Vilabertran, dels segles XI-XII, constitueix un dels exemples més ben conservats a Catalunya de l'arquitectura de les canòniques regulars medievals. El conjunt està format per l'església, el claustre, les dependè,ncies mpnàstiques i una ampliació posterior formada pel perímetre emmurallat i el palau abacial. A l'interior podem observar la Creu de Vilabertran, la creu processional d'argenteria més gran de Catalunya.

Claustre de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Claustre de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Història del monestir. Entorn l’any 1000 existia a Vilabertran una petita església, situada on ara hi ha la torre i l’església actual. A la segona meitat del segle X, i probablement abans, ja existia una petita comunitat de clergues que vivien en un edifici a tocar de l'església. Arran d'una donació de terres l'any 1069 per unes famílies de la zona, la comunitat va establir les bases per a la creació d'un monestir i s'instituí a Pere Rigald com a cap, donació que incloïa un perímetre de 60 passos per construir un cementiri, així com una font situada enfront de l'església.
Progressivament es va anar formant una comunitat de canonges que residien en una casa annexa a l'església de Santa Maria, comunitat que va adoptar les normes de Sant Agustí. Rigald va ser el seu primer abat i es va decidir que, a la seva mort, els propis membres de la congregació triarien al seu successor.

Revers de la Creu de Vilabertran

Revers de la Creu de Vilabertran - (Ampliar)

El 1080 es va iniciar la construcció del nou monestir; la nova església va ser consagrada l'11 de novembre de 1100 pel bisbe de Girona Bernat Umbert. En aquella època, els canonges de Vilabertran participaren en la fundació de la col·legiata de Santa Maria de Lledó; el 1089, quan es va fundar l’establiment de Lledó, el seu primer prior, Joan, va sortir de Vilabertran.
Rigald va morir el 1107 i el seu sepulcre es guarda dins el temple actual. Encara que mai es va seguir un procús de beatificació, va ser venerat com a sant. El monestir va seguir prosperant després de la seva mort: va ser un centre d'acollida dels pelegrins que es dirigirien a Terra Santa, ja que disposava d'un hospital.
Els abadiats de Pere de Torroja, germà d'Arnau de Torroja, Gran Mestre de l'Orde del Temple, i de Ramon d'Usall (1152-1179) van ser especialment importants en aquesta col·laboració amb els Ordes militars i el Passatge a Terra Santa. El 1176, el vescomte Gifré de Rocabertí va fer donació a l'abat Ramon de la vila de Vilabertran per al monestir.

Nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

A mitjans del segle XIV va ser dotada amb una gran creu de plata amb entalles, algunes de les quals de tema mitològic pagà (1) , amb una relíquia de la Veracreu possiblement provinent de l'ambaixada d'Eymeric d'Usall (Banyoles, 1267-1335) que va intentar l'alliberament de fra Dalmau de Rocabertí, de la casa dels senyors de Peralada i Vilabertran. Abona aquesta hipòtesi l'afirmació de Josep Dromendari ("Árbol genealógico de la casa de los viscontes de Rocabertí, por la gracia de Dios, condes de Perelada, marques[es] de Anglesola...", Gènova, 1676) del fet que fra Dalmau de Rocabertí, el templer, hauria mort el 1326 a Vilabertran.

Façana de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Façana de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

El 1410 va arribar al monestir un nou abat, Antoni Girgos, el qual es va encarregar de fortificar el monestir, a causa de la inestabilitat que patia la zona en aquesta època, assotada pels continus atacs de pirates. També va manar construir la torre del rellotge i el palau abacial.
El monestir va ser secularitzat l'any 1592 i va passar a ser un conjunt de cases presbiterianes regides per un arxipreste. El 1835 la llei de desamortització de Mendizábal va provocar que els pocs canonges que quedaven a Santa Maria es traslladessin a Albarrasí.
Durant la Guerra Civil Espanyola, aquest edifici es va convertir en dipòsit de munició militar. Entre 1945 i 1960 es van realitzar diverses reformes de l'edifici, i des de 1980 és propietat de la Generalitat de Catalunya. Anualment s'hi celebra un festival de música clàssica dedicat a Franz Schubert, la famosa Schubertíada.

Absis de Santa Maria de Vilabertran

Absis de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Elements arquitectònics. El conjunt arquitectònic s'organitza en dos sectors clarament diferenciats, que impliquen dos accessos: el sector monàstic, amb accés per l'església, i el sector que podem anomenar civil, amb accessos pel pati de l'abadia. La dependència entre aquests dos sectors sembla que es feia únicament, en determinades èpoques històriques, a través dels magatzems i les cuines. Entre els diversos elements del conjunt arquitectònic cal destacar-ne l'església de Santa Maria, el claustre, el campanar i la tomba reial.

El sector monàstic. Al sector monàstic s'hi accedeix a través de l'església, romànica, l'element principal del conjunt monacal, possiblement acabada després de la seva consagració el 1100. De base basilical quadrangular de tres naus amb transsepte, acabades en un absis i dues absidioles. La nau central està coberta amb una volta de canó, i les laterals amb una volta de quart de cercle. Als pilars de separació de les naus s'adossen semicolumnes sobre les quals es recolzen els arcs formers i faixons.
Edificada entre els segles XI i XII, sembla que la portalada original va ser enderrocada i es va iniciar una substitució en època barroca.
El claustre es va construir el segle XII. Senzill i auster, les seves galeries estan cobertes per una volta de mig arc i angles sostinguts per arcs diagonals. Els capitells de les columnes estan decorats amb dibuixos de fulles llises. Al voltant del claustre es distribueixen les diverses dependències de l'antic convent (dormitori, refetor...).

Claustre de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Claustre de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

El campanar, de planta quadrada, es va construir entre els segles XII i XIII, únic bastit dels dos iniciats. Està compost per tres galeries decorades amb estil llombard. La façana és totalment llisa; no presenta cap ornament. A la dreta de la torre, que es localitza sobre l'angle nord-oest del temple, es poden veure encara les restes del campanar que mai va arribar a completar-se.
Al pilar del costat de l'Evangeli de l'absis central de l'església, una làpida inscrita indica el lloc de repòs de "part de les restes, la més important" d'Alfons el Cast, rei d'Aragó; probablement fa referència a les vísceres, que hi quedaren dipositades mentre la resta del cos es traslladà a Santa Maria de Poblet.
La sala capitular és de tres pisos, a cadascun dels quals hi ha obertures geminades d'arcs de mig punt. La columneta central d'aquests finestrals sosté un capitell trapezial sense decoració escultòrica, i damunt de cadascuna de les finestres hi ha quatre arcs llombards i una línia horitzontal superior de dents de serra.
El segle XIV es va annexionar la capella gòtica dels Rocabertí, on actualment es troba la creu processional, a l'extrem nord del transsepte de l'església, i durant el segle XV, l'església, com la resta del conjunt monumental, es va fortificar. El segle XVIII s'hi bastiren la sagristia, avui remodelada, amb decoració interior de caire barroc popular, i la capella dels Dolors, reformada el 1960.

Dormitori dels canonges. Segle XIII

Dormitori dels canonges. Segle XIII - (Ampliar)

Des de la nau lateral dreta s'accedeix al claustre de planta trapezoïdal, exemple remarcable del romànic del segle XII, que es cobreix amb volta de pedra de quart de canó. Els seus arcs són tots de mig punt, sostinguts alternativament per parelles de columnes i per dobles pilastres, la decoració dels capitells, amb motius florals, és austera.
Des del claustre es poden visitar les antigues dependències conventuals, com la sala capitular, coberta amb volta de canó i a la qual s'accedeix mitjançant una escala. A sobre d'aquestes dependències es localitza el dormitori dels monjos, que presenta un sostre de cairats i rajoles i es recolza en arcs ogivals de pedra escairada. Aquesta peça notable va ser restaurada l'any 1932.
A l'ala oest del claustre es localitza la capella de Sant Ferriol, que tardanament fou dotada d'un accés exterior resolt amb una portalada tardo-renaixentista. Completen aquests sector de dependències entorn del claustre: el refetor, el rebost, la cuina i el celler, que presenta una magnífica volta gòtica de creueria amb nervadures. Tot el conjunt reflecteix estilísticament els criteris d'austeritat propugnats per l'ordre del Císter.

Tomba de l'abat Rigau, fundador de la Canònica, mort el 1107. Nau de l'església

Tomba de l'abat Rigau, fundador de la Canònica, mort el 1107. Nau de l'església - (Ampliar)

El sector abacial. Cal documentar, al segle XIV, l'expansió del monestir i la juxtaposició al recinte monàstic d'un seguit d'activitats que actualment es poden considerar civils, com ara l'hospital, l'hostal, els magatzems de queviures, i els tallers artesanals, activitats aleshores regides per l'estament religiós. Aquesta secularització culmina amb la creació del Palau Abacial i de la fortificació del recinte, que va dur a terme l'abat Girgós, al segle XV.
Aquest recinte, planejat al voltant d'un pati, és una remarcable mostra del gòtic català. El formen tres cossos de planta rectangular. La façana principal té un portal de mig punt de gran dovellatge, al damunt del qual hi ha una fornícula d'arc apuntat amb la imatge de la Mare de Déu.
A la planta noble hi ha cinc finestrals gòtics, quatre dels quals són triforats. Tots conserven les columnes i els capitells decorats amb temes vegetals. La part baixa d'aquesta façana conserva les espitlleres. L'edifici és una important obra del gòtic català i conté importants espais arquitectònics, generalment malmesos però consolidats per les últimes actuacions de restauració.

Refetor, actual sala temporal d'exposicions. Segle XIII

Refetor, actual sala temporal d'exposicions. Segle XIII - (Ampliar)

S'hi accedeix a través d'una sala recuperada d'un antic porxo, annexa a una estructura antiga d'ús desconegut i coberta amb una magnífica volta de perfil rebaixat; i a una altra sala que s'anomena popularment presó, per bé que cap documentació justifiqui aquest nom.
Una escala ampla condueix a la planta primera, en la que es troben les tres sales amb major interès del Palau. La Sala gran, amb finestres gòtiques i sostre pla, era destinada a l'activitat pública i social.
La Sala de la torre conserva un enteixinat gòtic i es creu que servia de cambra particular. La Sala dels arcs gòtics, que fou consolidada fa uns 20 anys, cal suposar-la formant part dels elements comuns i relligada a una cuina avui enrunada. Des de la Sala gran del Palau es desenvolupa l'escala que ascendeix a la torre i a l'actual terrabastall anomenada Sala del badiu, actualment reconstruïda per la col·locació de la coberta sobre els merlets rectangulars que coronen l'edifici.


Notes
(1) L'orígen dels mal anomenats camafeus segons la majoria d'autors que les han estudiat coincideixen en subratllar la seva procedència de les ruïnes d’Empúries, mentre que d'altres (Torrent, Oliva i Prat) apunten la possibilitat que aquestes entalles les portés Blanca d’Anjou des de les costes de Sicília o Nàpols, d’on ella procedia. Representen personatges mitològics grecoromans: Mercuri, un sàtir, el centaure Quiró, Apol·lo, Europa, Pomona...
El més curiós de tots representa un escabeu, l’escarabat sagrat egipci Kephry (el que arriba a l’existència, forma del déu solar), que empeny el sol irradiat, al voltant del qual hi ha la inscripció OPΩPIOYΘ IAΩAI, que s'ha traduït per Déu, llum de llums. És el símbol de la transformació i la resurrecció, perquè l’escarabat surt de les entranyes de la terra com el sol naixent). És una simbologia totalment gnòstica, vinculada als amulets que utilitzaven les dones embarassades, tot i que la invocació és totalment cristiana. - (Tornar al text)


Bibliografia
"Les fundacions de Santa Maria de Cervià i Santa Maria de Vilabertran en el context de la societat feudal (1053-1069)", Lluís To i Figueres - Ignasi Bellver i Sans.
"Algunes referències documentals sobre la canònica i la col·legiata de Vilabertran (1300-1835)", Josep Maria Marquès.
"El monasterio de Santa Maria de Vilabertran", M. Golobardes, 1949, Barcelona.
"Una biblioteca del Renaixement, L'inventari de la llibreria de Vilabertran de l'any 1587", Jaume Puig i Oliver i Maria Josefa Arnall. Arxiu de Textos Catalans Antics, 1982.
"Iconografia de la creu de Vilabertran", Pere Mas Negre, Judit Romeu Blanco, Xavier Ardite Ramos. AIEE, Figueres, 2008.

[Més imatges]


(Imatges base capçalera: Viquipèdia)


Edificis religiosos de l'Alt Empordà

Escut de Vilabertran

Escut de Vilabertran.

Mapa de Vilabertran

Situació del municipi de Vilabertran dins la comarca de l'Alt Empordà

Absis de Santa Maria de Vilabertran

Absis de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Dormitori dels canonges. Segle XIII

Dormitori dels canonges. Segle XIII - (Ampliar)

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran

Capitell del claustre de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Claustre de Santa Maria de Vilabertran

Claustre de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Campanar de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Campanar de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Lateral de la nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Lateral de la nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran

Nau de l'església de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Relleu a la façana de l'església de Santa Maria

Relleu a la façana de l'església de Santa Maria - (Ampliar)

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Capella dels Dolors. Segle XVIII

Capella dels Dolors. Segle XVIII. Reformada el 1960 - (Ampliar)

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran

Finestra del Palau abacial de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

Campanar de Santa Maria de Vilabertran

Campanar de Santa Maria de Vilabertran - (Ampliar)

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés