Ara de marbre grec del pentèlic. Època ibèrica. 200-175 aC. Mas Castellar, Pontós. Actualment exhibit al Museu Arqueològic de Catalunya, Girona - (Ampliar) Crater àtic de figures roges. Època ibèrica 425-400 aC. Mas Castellar. Pintor de Cleofon o pintor de Pothos. Museu Arqueològic de Catalunya, Girona - (Ampliar) Mare de Déu, procedent de Pontós (detall). Alabastre policromat. Segle XV. Actualment al Museu d'Art de Girona - (Ampliar) Mare de Déu, procedent de Pontós (detall). Alabastre policromat. Segle XV. Actualment al Museu d'Art de Girona - (Ampliar) Mare de Déu, procedent de Pontós (detall). Alabastre policromat. Segle XV. Actualment al Museu d'Art de Girona - (Ampliar) Mare de Déu, procedent de Pontós (detall). Alabastre policromat. Segle XV. Actualment al Museu d'Art de Girona - (Ampliar) Portalada de l'església de Pontós, 1919. Imatge Josep Salvany i Blanch, Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) Catherine-Dominique de Pérignon, marquès de Granada (1754-1818), Mariscal de França. Viquipèdia. El general francès Jacques François Dugommier (1738-1794). Viquipèdia. El governador militar de Girona durant la Guerra del Francès, Mariano Álvarez de Castro (1741-1810). Dibuix d'Eusebio Zarza, 1851. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar) |
Pontós Poblat ibèric Mas Castellar.
Jaciment arqueològic que correspon a l'Edat del Ferro inicial, segle VII aC, i tota l’època ibèrica i desapareix en l’època romana, principis del s. II aC, està situat un una petita elevació, entre la riba esquerra del Fluvià i l’Algama, a uns 2000 m al nord de Pontós i prop de la masia que porta el seu nom, vora el límit amb el municipi d’Ordis. Àmfores i epigrafia gregues. 225-175 aC. Publicat a "Epigrafía anfórica de Mas castellar-Pontós: ánforas grecoitálicas y masaliotas", Manel Garcia Sánchez, Universitat de Barcelona, 1997. - (Ampliar)
Des del 1990 al 2004 s’han portat a terme treballs d’excavació arqueològica, sota la direcció de la Dra. Enriqueta Pons, del Museu Arqueològic de Catalunya. En tots aquests anys de treball cal destacar la descoberta d’un important conjunt patrimonial que s’estén per una superfície d’uns 8000 m2, tot i que el complex arqueològic en el seu conjunt ocuparia un espai en cap cas inferior a les 5 ha. Anna de Sagarriga i de Rafart, vídua de Lluís de Sagarriga, senyor del castell de Pontós, confirma l'establiment fet l'any 1492 al prevere Pere Comes i successors d'una casa amb 3 vessanes de terra, a reserva dels seus drets de domini directe i d'una mitgera de forment de cens. Per aquesta confirmació reconeix haver rebut 2 sous en moneda barcelonesa. 10 de setembre de 1590. Biblioteca de Catalunya - (Ampliar) El castell de Pontós.
Després de la forquilla cronològica del jaciment de Mas Castellar, del s.VII-II aC, no es disposa de cap referència documental del municipi fins el 979, quan l'arxilevita Oliba i el seu germà Sunifred donen un alou situat a Pontonos, del comtat de Besalú, al bisbe de Girona amb el fi que el seu valor s’esmerci a la ciutat de Girona en almoines als pobres i hostatge de pelegrins. El castell de Pontós. Fotografia de Vadó Buch Castañer, gentilesa de l'autor. - (Ampliar)
Les restes més antigues conegudes fins ara, dins el nucli urbà, és el castell de Pontós, dels segles XII-XIII, que va tenir una gran importància estratègica, com el veí de Creixell, en la frontera oriental del comtat de Besalú, davant del d'Empúries. Pertanyia als dominis dels senyors del castell de Creixell i formava part de la baronia del mateix nom. L’any 1209 apareix ja en possessió de Dalmau de Creixell. Es documenten personatges d’aquest llinatge i altres cognominats de Pontós, relacionats amb aquest lloc i castell durant els segles XIII i XIV. Batalló de Voluntaris d'Infanteria Lleugera de Girona, creat el mes de novembre de 1792. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) La batalla de Pontós. La monarquia espanyola havia declarat la guerra a la República Francesa el 17 d'abril de 1793 en resposta a l'execució de Lluís XVI de França i Maria Antonieta d'Àustria, conflicte bèl·lic anomenat Guerra Gran, que va durar de 1793 a 1795. L'exèrcit espanyol, sota el comandament del general Antonio Ricardos van entrar al Rosselló per Sant Llorenç de Cerdans, amb un exèrcit de 25.000 homes i un centenar de peces d'artilleria, i va ocupar les ciutats poc defensades d'el Pertús i la vall del riu Tec, Arles i Ceret. Després de la derrota de la batalla de Paretstortes (17 de setembre 1793), quan intentava conquerir Perpinyà defensat per Louis Charles de La Motte-Ango, es va retirar a les seves posicions inicials. Aquest enfrontament va marcar la fi de la progressió espanyola al Rosselló. Batalló de Voluntaris d'Infanteria Lleugera de Girona, creat el mes de novembre de 1792. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) Els francesos entraren finalment a Catalunya per Sant Llorenç de la Muga, on es produïren diversos combats, fins que es derrotaren les posicions espanyoles del 17 al 20 de novembre de 1794 en la Batalla del Roure, en la que varen morir els generals Dugommier i el Comte de la Unión, i els espanyols es desmoralitzaren i fugiren. Els francesos del general Dominique Catherine de Pérignon capturaren la ciutat de Figueres el 28 de novembre i Roses, que havia quedat aïllada, el 3 de febrer de l'any següent. Batalló de Voluntaris d'Infanteria Lleugera de Girona, creat el mes de novembre de 1792. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar)
El general José de Urrutia va cridar a la resistència reforçat amb el poble i les autoritats catalanes, que van armar nombrosos voluntaris en els cossos de miquelets i sometent, amb els que es va fer una incursió en terreny enemic, capturant el castell de Pontós l'11 de juny de 1795, quan els francesos del general Barthélemy Louis Joseph Schérer atacaren pel flanc esquerra, que aguantava l'atac, i a continuació aquesta reforçà el centre, aconseguint la victòria. Batalló de Voluntaris d'Infanteria Lleugera de Girona, creat el mes de novembre de 1792. Procés de càrrega i dispar. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) Regiment d'Hússars Espanyols, organitzat a Sarrià de Ter. Uniformes de 1794. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) Artilleria Volant Espanyola, organitzada a Sarrià de Ter durant la Guerra Gran. Uniforme de 1794. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) Artilleria Volant Espanyola, organitzada a Sarrià de Ter durant la Guerra Gran. Uniforme de 1794. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) Artilleria Volant Espanyola, organitzada a Sarrià de Ter durant la Guerra Gran. Uniforme de 1794. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) Artilleria Volant Espanyola, organitzada a Sarrià de Ter durant la Guerra Gran. Uniforme de 1794. Dibuix de Joaquim Pla i Dalmau - (Ampliar) La Guerra del Francès a Pontós.
Durant la Guerra del Francès, el novembre de 1808, el general Joseph Souham, sota les ordres del general Saint-Cyr, amb 6.000 homes ocupava Navata, Pontós i Ermedàs, en un intent d'aturar l'avantguarda de l'exèrcit espanyol comandat per Àlvarez de Castro, que estava situat sobre el pas del Fluvià, per estar a la vista i barrar el pas de noves tropes franceses. Evolució demogràfica de Pontós. Les dades dels anys 1497-1553 s'han estimat en base als focs: 1497: 38 focs; 1515, 44 focs; 1553, 45 focs. Les dades del període 1717-1981, corresponen a població de fet; a partir de 1990, població de dret. - (Ampliar) Bibliografia (Imatges base capçalera: Viquipèdia) |
Escut de Pontós. Situació del municipi de Pontós dins la comarca de l'Alt Empordà Berenguer Ramon II, dit El Fratricida (1053-1097). La inscripció diu: "En · R(amon) · Berenguer · comte · e march(e)s · de · Barch(e)lona · apoderador · d'Espanya". Viquipèdia - (Ampliar) Joan I, dit el Caçador (1350-1396). Viquipèdia - (Ampliar) Escut de la baronia de Creixell. Barthélemy Louis Joseph Schérer (1747-1804), general de l'exèrcit francès que va dirigir la batalla de Pontós el 22 de setembre de 1795. Viquipèdia - (Ampliar) José Ramón de Urrutia y de las Casas (1739-1803), general espanyol a la batalla de Pontós el 22 de setembre de 1795. Pintura de Francisco de Goya 1798. Viquipèdia - (Ampliar) El general Antonio Ramón Ricardos (1727-1794), Capità General de Catalunya el 1793. Retrat de Francisco de Goya. Viquipèdia. - (Ampliar) El general Gregorio García de la Cuesta (1741-1811). Viquipèdia. El general francès Joseph Souham (1760-1837). Viquipèdia. Laurent Gouvion Saint-Cyr (1764-1830). Viquipèdia. |
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice | © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |